Beroeps-vaardigheden bevorderen

18 nieuwsgierige stagiairs

BW Eupen beschikt over een interne opleidingsafdeling die zich richt op personen met een beperking vanaf 18 jaar, die nog niet opgewassen zijn tegen een betrekking in loondienst. De personen in kwestie worden door middel van een concrete job rechtstreeks op de werkplek zelf opgeleid. Daarbij leren ze trouwens niet enkel beroepsvaardigheden, maar ook sociale competenties zoals motivatie, interesse, sociaal gedrag, communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid. Allemaal zaken die essentieel zijn voor het beroepsleven en die de horizon verbreden.

De opleidingsafdeling van BW Eupen is flexibel georganiseerd en elke persoon met een beperking wordt individueel begeleid; een opleiding op maat kan zo als springplank dienen voor een zelfstandig leven in de samenleving. Zo zorgen we ervoor dat we tegemoetkomen aan de complexe noden, maar ook aan de sterktes en zwaktes van elk individu.

Dit type van stage kan gedurende drie jaar gevolgd worden. Aan het eind van de opleiding wordt een eindbalans opgemaakt, waarbij met alle betrokkenen beslist wordt hoe de professionele toekomst van de persoon met een beperking eruitziet en welke richting de loopbaan zal uitgaan:

  • …naar de vrije arbeidsmarkt
  • …naar een andere vorm van tewerkstelling
  • …naar loondienst in de beschutte werkplaats
  • …naar een langdurige stage in de beschutte werkplaats
  • of de persoon heeft nood aan een intensiever sociaal kader en is op dit ogenblik niet in staat om zelfstandig te werken

We bieden daarenboven ook een langdurige stage aan, die bestemd is voor personen die na een opleiding van drie jaar niet genoeg competenties hebben behaald om in loondienst te werken, maar die toch gemotiveerd zijn om in de beschutte werkplaats te werken. Ook deze afdeling past zich flexibel aan aan de grenzen en vaardigheden van de personen in kwestie.

Het is voor deze mensen een werkplek die kansen biedt en waar ze zich goed voelen. Werken is voor mensen met een beperking zoveel meer dan een kader dat structuur geeft aan hun dag. Een bevredigende dagtaak draagt immers wezenlijk bij tot hun levenskwaliteit.