Geschiedenis

Met vijf medewerkers startte Beschutte Werkplaats Eupen en Omgeving met hun activiteiten in gehuurde ruimtes. Toen nog bij het bedrijf Rom in Nispert… Ondertussen kunnen we terugblikken op 46 jaar BW Eupen, hebben we ontelbare projecten gerealiseerd en samen een team van 135 medewerkers opgebouwd, die allemaal hun aangepaste werkplek koesteren en elke dag hun grenzen verleggen.

We zijn trots op de onvoorstelbare evolutie en op wat we samen gerealiseerd hebben.

Tijd om alles eens de revue te laten passeren:

November 1972

Notariële akte van stichting Beschütte Werkplaats Eupen en omgeving vzw.

Mei 1973

Onze belangrijkste zorg toen was om personen met een beperking door zinvol werk uit hun isolement te halen – een opdracht waarvoor heel wat hindernissen overwonnen moesten worden.

De steen werd destijds mede aan het rollen gebracht door pioniers als Klaus Brüll (jarenlang Oprichtend Voorzitter) en Pascal Heinrichs, de eerste Werkplaatsverantwoordelijke. Maar ook vele geëngageerde ouders en sociaal betrokken sympathisanten hebben de eerste stappen van BW Eupen ondersteund.

Februari 1977

Slechts vier jaar na de oprichting van het bedrijf kon het dankzij steun van de stad Eupen en een private nalatenschap een nieuwbouw betrekken in de (toen nog niet ontsloten) industriezone van Eupen. Het succes wierp zijn vruchten af en ons personeelsbestand groeide tot 35 medewerkers.

Voor de inrichting van de werkplaats, maar ook voor het aanschaffen van voertuigen konden we steeds niet alleen op overheidssteun rekenen, maar ook telkens op donaties – vooral vanwege Lions Club Eupen en VOG Lovos.

Mei 1983

Hoe de tijd vliegt! BW Eupen vierde het 10-jarig bestaan met een feest in Hotel Bosten. Het personeel ging in dit jubileumjaar op een onvergetelijke uitstap naar Bobbejaanland.

Ondertussen had de werkplaats een solide basis van tevreden klanten uitgebouwd. Al snel begaven zich elke ochtend ongeveer 50 medewerkers naar hun werk in de industriezone, wat in de komende jaren resulteerde in verdere uitbreidingsfasen van zowel de productie- als de opslagruimtes.

Januari 1992

BW Eupen start met het concept “ploegen op locatie” en voorziet sindsdien enkele private en publieke ondernemingen van gemotiveerde en betrouwbare medewerkers.

Deze stap zorgde niet alleen voor een nauwere relatie met onze klanten, ook het personeel profiteert sindsdien van het concept, omdat het een belangrijke stap is in de richting van integratie op de arbeidsmarkt.

Voor het stimuleren van personen met een beperking ontvangt BW Eupen sinds 1990 steun van de toenmalige „Dienst voor personen met een handicap„.

Oktober 1997

Goed nieuws verspreidt zich snel! Geen wonder dus dat op de opendeurdag voor het 25-jarig bestaan meer dan 1.500 bezoekers een blik achter de schermen wilden werpen en de werkplaatsen in de productieruimtes van BW Eupen wilden ontdekken.

En de groei zette zich voort: het personeelsbestand groeide aan tot 75 personen. Begin 1997 namen we ook een bijkomende productiehal met twee verdiepingen en een nieuwe vergaderzaal in gebruik.

Oktober 2004

De werkplaats bleef maar groeien, met als gevolg dat we in 2004 opnieuw moesten bijbouwen. Door de personeelstoename werd op 15 oktober 2004 na een bouwperiode van slechts 9 maanden de nieuwe productiehal van 1.000 m2 ingehuldigd. Ze biedt plaats aan drie afgescheiden productieafdelingen: montage, machinale folieverpakking en een afdeling voor uiteenlopend handmatig werk.

2006

Dankzij de nieuwe productiehal waren we goed gewapend tegen de toegenomen werklast, maar stilaan werd de opslagplaats te klein voor al die materialen die verwerkt moesten worden en van en naar de werkplaats moesten geraken. Daarom werd er ook in 2006 opnieuw uitgebreid – dit keer een opslaghal van 990 m2 met een hoogte van 10 meter, die voldoende plaats creëerde voor hoge schappen en ervoor zorgde dat BW Eupen nu ook logistieke dienstverlening kon aanbieden.

Als “alles uit een hand” bedrijf konden we sindsdien onze klanten een volledige all-round service rond hun product aanbieden, waardoor bovendien bespaard wordt op transport en de ecologische voetafdruk van bij ons vervaardigde producten verkleind wordt.

2018+

Als sinds 2014 wordt de productie- en opslagplaats steeds krapper. Het gebrek aan ruimte dat een rechtstreeks gevolg is van de blijvende groei van BW Eupen, leidt opnieuw tot een uitbreiding. Er komen twee hallen bij voor productie en opslag, die specifiek aangepast en uitgerust zijn voor het verwerken van voedingsmiddelen. Op die manier versterken en professionaliseren we ons op maat van een sector die belangrijk is voor BW Eupen. De productiehal is 1450 m2 groot en voldoet aan de hoge hygiënenormen, terwijl de 10 meter hoge opslaghal van 990 m2 plaats biedt aan het vele materiaal van onze klanten.

Zo hebben we op enkele jaren tijd ons werkoppervlak vergroot tot ca. 5.850 m2 en verwerken we vandaag met 135 medewerkers de bestellingen van onze klanten.

Ook in de toekomst wil BW Eupen als een modern maatwerkbedrijf zo veel mogelijk mensen een aangepaste werkplek bieden, met als doel om onder vakkundige leiding en begeleiding een optimale klantenservice te garanderen, terwijl het potentieel van elk individu ten volle benut wordt.